top of page

Blogpost:

Hvad er 3D-print?

En 3D-printer er, som navnet antyder, en maskine, der kan printe i 3D. Hvor man giver en almindelig printer en dokument- eller billede-fil, som den så printer ud på et stykke papir, så giver man en 3D-printer en 3D-model, som den så printer ud, typisk i plastic. På nærmest magisk vis kan man altså skabe stort set hvad man vil meget nemt.


Teknologi

De mest simple 3D-printere printer faktisk ikke som sådan 3D. De printer i stedet en masse lag i 2D oven på hinanden, så man får en tredimensionel model. De smelter en tråd af plastic, som de så lægger først på en plade og derefter på lagene nedenunder.

Mere avancerede 3D-printere bruger dog andre teknologier. Nogle lægger lag af pulver, hvor en del af dette smeltes med en laser. Andre bruger et flydende materiale, som stivnes med lys. 3D-print er heller ikke længere begrænset til plastic; i dag kan man også 3D-printe i materialer metal, porcelæn og ædle metaller som guld og sølv.


Fordele ved 3D-printere

3D-print er banebrydende af flere årsager. For det første, kan man med 3D-print fremstille ting, som simpelthen ikke er muligt med traditionelle fabrikationsmetoder. Forestil dig for eksempel et konkylie. Det ville aldrig kunne støbes, men kan sagtens 3D-printes.

En anden stor fordel med 3D-print er, at det ikke kræver nogen form for værktøj at producere en model. Det betyder for det første, at der ikke er nogen opstartsomkostninger, så første print lige så billigt som det næste. Derudover betyder det, at man meget hurtigt kan gå fra idé til 3D-print, som gør 3D-print velegnet til prototyper.


Anvendelser for 3D-printere

Med de mange muligheder som 3D-print tilbyder, og til den pris som 3D-print har nået, er der mange anvendelser for 3D-print. Rapid prototyping er måske den mest velkendte, men med den kvalitet, som 3D-print har opnået, kan man også printe reservedele og færdige produkter – uden behov for varelager, vel at mærke. Et interessant felt er medecin, hvor man udnytter, at man kan skræddersy hvert 3D-print til brugeren, mens mindre livsvigtige anvendelser er miniaturer (model-tog, rollespilsfigurer m.v.) og smykker.

Комментарии


Har du spørgsmål?

Mangler du en 3D-fil?

Er du klar til at printe?

bottom of page