top of page

Blogpost:

Hvad er 3D-modellering?

Hvad er en 3D-model?

For at forstå hvad 3D-modellering er, må man først forstå hvad en 3D-model er.


Opbygning

En 3D-model er, for at sige det simpelt, en tegning i tre dimensioner. Og når vi snakker 3D-print og mesh-baserede modeller, vil det sige en prik-tegning. En 3D-model er altså bygget op af en masse prikker (også kaldet knuder eller vertices), som er forbundet af streger (også kaldet kanter eller edges), som til sammen danner flader (faces).


Anvendelser

3D-modeller er opfundet længe før 3D-print fandtes. Det er nemlig også 3D-modeller, som man bruger til 3D-grafik, altså computerspil og CGI til film. Senere er man så også begyndt at bruge 3D-modellering til design og konstruktion, så det nu er svært at forestille sig en arkitekt eller en ingeniør arbejde uden 3D-modellering.


3D-modellering til 3D-print

Men nu bruger man også 3D-modellering til 3D-print. Faktisk ville ikke 3D-print ikke kunne lade sig gøre uden 3D-modellering; det er 3D-modellen, der fortæller 3D-printeren hvad den skal printe.


Særlige krav til 3D-modeller til 3D-print

Men selvom det er samme slags 3D-modeller, som man bruger til film, spil og 3D-print, så kan man ikke bare tage en 3D-fil fra f.eks. et computerspil og printe den ud på en 3D-printer.


For at 3D-printeren kan læse modellen, er det nemlig vigtigt, at 3D-modellen er topologically sane. Det betyder blandt andet, at den ikke må have huller i overfladen, at alle dens flader skal vende rigtigt og at flere volumener ikke bare kan overlappe uden at blive sat rigtigt sammen.

تعليقات


Har du spørgsmål?

Mangler du en 3D-fil?

Er du klar til at printe?

bottom of page