En måske lidt overraskende måde, man kan bruge 3D-print på, er til smykkedesign. Ja, 3D-print bruges til at producere smukke, elegante ringe, øreringe, halskæder og andre smykker – endda i ædle metaller som guld og sølv.
Fordele ved at lave smykker med 3D-print:
Den største fordel ved at lave smykker med 3D-print, er den enorme frihed, som det giver. Udover at det med 3D-design er nemt at lave stort set alle tænkelige former, så åbner 3D-print også for nogle ting, som nærmest er umulige at lave ellers.
Tænk for eksempel på et konkylie, eller en kompleks sammensætning af flere små dele; det ville være umuligt eller meget tidskrævende at lave for en guldsmed, men så let som ingenting for en 3D-printer.
Fordi det er så let, at lave lige hvad man ønsker, så åbner 3D-print også for, at man kan få langt mere personlige smykker. Derfor er 3D-print oplagt til vielsesringe, som man med 3D-design kan få præcist som man vil have dem.
Som smykkemager giver 3D-print og 3D-modellering også en række fordele. Man slipper for at have et lager, fordi man kan 3D-printe smykkerne, når de bliver solgt – i netop den størrelse og udgave, som kunden ønsker.
Hvordan laver man smykker med 3D-print?
Der er lidt forskellige fremgangsmåder, når man skal lave et 3D-design til et 3D-printet smykke. Fremgangsmåden afhænger nemlig af, hvilket materiale man vil have sit smykke i. For ædle metaller, som man endnu ikke kan 3D-printe i sig selv, er fremgangsmåden en variation af følgende:
Digitalt design:
Man starter med at designe en digital model af sit smykke. Her kan man i ro og mag tilpasse og justere sit design, så det er 100 % som man vil have det, inden man går videre i processen.
3D-print af form:
Med det digitale smykke kan man 3D-printe en form til sit smykke. Fordi 3D-modellen er lavet på computer, og 3D-printeren følger 3D-modellen, kan man være sikker på, at formen til smykket bliver en præcis “omvendt model” af smykket. Nogle gange vil man i stedet for at printe formen, i stedet printe en form til formen, fordi formen skal være i et materiale, som man ikke kan 3D-printe i.
Afstøbning af 3D-printet form:
Når man har sin 3D-printede form, kan man gå i gang med at støbe sit smykke. Fordi man altid kan 3D-printe en ny form, kan man brænde formen væk, så man kun har sit smykke tilbage.
Efterbehandling:
Når formen er væk, har man bare sit “3D-printede” smykke tilbage. Fordi det er støbt, kan overfladen godt bære præg af at komme fra et 3D-print. Men med en omgang polering og efterbehandling, vil smykket være færdigt, uden at man kan se, at det er 3D-printet.
Hvilke materialer kan man 3D-printe smykker i?
Når man designer smykker til 3D-print, har man heldigvis meget stor frihed i forhold til materialer. Man kan nemlig 3D-printe i lang mere end bare billig plastic. Dog kan man faktisk 3D-printe imponerende smykker i plastic, fordi 3D-print giver desigeren en enorm frihed i formgivningen.
For eksempel kan man 3D-printe i en række metaller, som printes ved at 3D-printeren smelter metalpulver sammen til en 3D-model.
Og fordi man kan bruge 3D-print til at lave støbeforme, kan man nu også “3D-printe” i ædle metaller som guld, sølv og platin!
En anden måde at få 3D-printede smykker i ædle metaller, er hvis man 3D-printer i et mindre ædelt metal, som man derefter belægger med f.eks. guld. På den måde kan man få eksklusive smykker til en langt billigere pris, end hvis man 3D-printer i massivt guld.
Comentários