top of page

Blogpost:

Måder at gøre 3D-print billigere

Uanset hvad et 3D-print koster, må det gerne blive billigere. Heldigvis kan man ofte med nogle enkle trin få langt billigere 3D-print.


Spar materiale

I de fleste tilfælde vil den nemmeste vej til at få et billigere 3D-print være at mindske materialeforbruget. Det kan ofte lade sig gøre, og tit med en overraskende stor besparelse.


Udhul 3D-printet

Den nemmeste vej til et billigere 3D-print er mange gange simpelthen at udhule sin 3D-model. Ofte vil 3D-printet være i lige så høj kvalitet, selvom det er blevet udhulet – man vælger jo selv vægtykkelsen.


Når man udhuler en 3D-model med henblik på 3D-print, er der nogle ting, man skal huske på.

For det første skal man bevare 3D-modellens integritet. Det er altså ikke nok at lave et hul i modellen – den skal også have en inderside.

Dernæst skal man sikre sig, at vægtykkelsen stemmer overens med minimumsvægtykkelsen for det materiale, som man vil printe i, så man bevarer 3D-printets styrke og funktionalitet samtidig med, at det bliver billigere.

Til sidst skal man huske på, at der ved produktionen af 3D-printet vil blive lagt support-materiale i hulrummet. Når 3D-printet er færdigt, skal man kunne komme af med dette, om man skal derfor have såkaldte escape holes i sin 3D-model – f.eks. i bunden.


Optimer 3D-printets overflade

Nogle gange vil det ikke være muligt at udhule sin 3D-model. Men derfor kan man godt spare materiale og penge alligevel. Ved at tænke over, hvordan man kan løse 3D-printets opgave smartere, kan man også spare materiale. En løsning er at erstatte massive flader med gitre (også kaldet Voronoi-gitre), som oftest er rigeligt stærke men bruger langt mindre materiale, og derfor gør 3D-printet tilsvarende billigere.


Print 3D-modellen mindre

En terning med sidelængden 1 cm har volumenet 1 kubikcentimeter. Hvis man fordobler dens sidelængder, bliver dens volumen dog ikke 2 men 8 kubikcentimeter. Det betyder altså, at hvis en 3D-model bliver bare en smule større målt på sidelængder, vil det have en stor effekt på dens volumen.

Derfor kan man opnå store besparelser på sit 3D-print, hvis man kan skalere sin 3D-model bare lidt ned.


Vælg et billigt materiale

Hvis man ikke har mulighed for at optimere på sin 3D-model som beskrevet ovenfor (eller bare ønsker at spare flere penge), så er en af de lette muligheder for at få et billigere 3D-print simpelthen bare at vælge et andet materiale.

Heldigvis er selv de billigste materialer til 3D-print af meget høj kvalitet, så længe 3D-printeren er det. F.eks. er vores materiale Nylon 12 printet på HP's Multi Jet Fusion både billigt og af meget høj kvalitet.


Visualiser 3D-modellen i stedet

Afhængigt af hvad man skal bruge sit 3D-print til, kan man overveje at visualisere det i stedet for. Afhængigt af produktet kan det være en langt billigere måde at komme i mål, hvis man kan klare sig uden et fysisk 3D-print.


En 3D-visualisering har også andre fordele over 3D-print, hvis anvendelsen er som en visuel prototype. Dog må man sige, at der ikke er noget der slår en fysisk model, når man skal vurdere et designs form og fornemmelse.

Comments


Har du spørgsmål?

Mangler du en 3D-fil?

Er du klar til at printe?

bottom of page